Godt brød

Et godt brød du garantert kommer til å lage mer enn en gang. Vi liker det fordi det steinmalte speltmelet fra Mylnå gir brødet mye smak. Jerninnholdet i sammalt spelt er på hele 50,5 mg/kg, og det er nesten det dobbelte av jerninnholdet i bygg, hvete og havregryn. 

 Ingredienser:

  • 4 1/2 dl vann
  • 1 dl appelsinjuice
  • 3 ss rapsolje
  • 15 g gjær
  • 1 ts sukker
  • 1/2 ts salt
  • 1/2 dl havrekli
  • 1/2 dl havregryn
  • 2 dl Mylnå steinmalt sammalt speltmel
  • 3 dl møllerens sammalt speltmel
  • 6 1/2 dl siktet speltmel

Framgangsmåte:

  1. Bland ut gjæra i lunket vann og ha i appelsinjuicen.
  2. Tilsett resten av ingrediensene og elt dette sammen til en deig.
  3. Dekk bakebollen med plast og sett deigen til heving i ca 2 timer.
  4. Strø litt mel over deigen. Brett deigen til et rundt brød uten å bake inn for mye mel. La melet være på utsiden av deigen.
  5. Legg brødet på en plate med skjøten ned,  evt etterhev brødet i en brødhevekurv. Dekk til med et klede.
  6. La brødet etterheve i  ca 30 minutter til 1 time.
  7. Forvarm stekovnen til 250 grader. Stek brødet i 10 min og senk tempraturen til 225 grader. Stek så brødet videre i ca 30 min. Evt. stek brødet i en gryte med lokk. Forvarm da gryta til 250 grader. Ha brødet over i gryta når det er ferdig hevet. Ha på lokket og sett gryta inn i ovnen. Stek på 250 grader i 35 minutter. Ta av lokket og stek videre i 5-10 min.
  8. Avkjøl på rist.