Smedstuas speltbrød

Dette brødet er mitt nye favorittbrød. Sprø skorpe samtidig som det er saftig og luftig inni. Det beste av alt, det er eltefritt og enkelt å få til. Jeg setter gjerne deigen rett før jeg drar på jobb om morgenen, så  baker jeg ut brødet ved middagstid. Da har vi nybakt brød til kvelds. 

 

Ingredienser:

  • 4,5 dl vann
  • 15 g gjær
  • 3 ss rapsolje
  • 50 g store havregryn
  • 25 g sesamfrø
  • 25 g linfrø
  • 25 g havrekli
  • 1/2 ts salt
  • 230 g sammalt spelt
  • 200 g siktet speltmel

Framgangsmåte:

  1. Bland ut gjæra i litt av vannet og ha i resten av vannet.
  2. Tilsett resten av ingrediensene og rør dette fort sammen til en deig. Den skal være litt klissete.
  3. Dekk bakebollen med plast og sett deigen til heving. Gjerne over natten (kjølig i 8-20 timer), men det har også fungert med så lite som 4 timer.
  4. Ikke ha deigen på benken for utbaking. Den er for klissete til det. Strø litt mel over deigen. Brett deigen til et rundt brød uten å bake inn for mye mel. La melet være på utsiden av deigen.
  5. Legg brødet på en plate med skjøten ned, dryss på litt mer mel og legg over et klede, evt etterhev brødet i en brødhevekurv.
  6. La det etterheve i  1-2  timer.
  7. Forvarm stekovnen til 250 grader. Stek brødet 10 min og senk tempraturen til 225 grader. Stek så brødet videre i ca 25 min.
  8. Avkjøl på rist.