Trønderboller

Skal du bake noe godt? Hva med å bake små trønderroser. Saftige og med smak av sitron og mandler. Overrask en trønder med trønderboller til helga.

Ingredienser:

  • 2 1/2 dl melk
  • 120 g smør/margarin
  • 1 egg
  • 25 g gjær
  • Skall av 1/2 sitron
  • 100 g sukker
  • 1/2 ts salt
  • Ca 500-550 g hvetemel
  • 2 ss kanel
  • 50 g smør/margarin
  • 50 g sukker
  • 1 dl rosiner
  • 1 dl grovhakkede mandler
  • 1 egg til pensling

Framgangsmåte:

  1. Legg rosinene i bløt i kaldt vann.
  2. Smelt smør/margarin i en kjele. Ha i melken og varm opp til ca 37 grader.
  3. Ta kjelen av plata. Bland i et egg.
  4. Ha væsken i bakebollen og smuldre gjæren i. Bland godt. Ha i sukker, sitronskall og salt.
  5. Til slutt har du i mel til deigen blir passe. Den skal «danse i bollen», dvs begynne å slippe taket fra sidene i bakebollen. Ha deigen heller litt klissete, enn for kompakt til heving.
  6. Dekk bakebollen med plast og sett den til heving. Skal heves til ca dobbel størrelse. Tiden det tar avhenger av temperaturen på deigvæska, og romtempraturen.
  7. Mens deigen hever blander du sammen smør/margarin, sukker og kanel til fyll.
  8. Bak ut som små kranser. ( Flere måter å gjøre dette på. (Se bilder lenger ned for hvordan jeg har gjort det. )
  9. Etterhev i ca 30 min.
  10. Pensle med egg
  11. Stekes midt i ovnen på 220 grader i ca 12 min.
  12. Avkjøles på rist.

Velbekomme!

 

(null)

 

(null)
1. Kjevle ut hvert emne til en liten lang leiv. Smør på fyll og strø over noen rosiner og mandler. Rull sammen som du gjør når du lager kanelsnurrer og del den lille pølsa på langs.

 

 

(null)
Tvinn så de to delene sammen slik.

 

(null)
Legg dem så på et bakepapir i små kranser. Dette er den stor trønderrosa, men prinsippet er det samme.