Grovbrød med havregrøt

Vi er veldig glad i havregrøt hele familien. Som regel spiser vi opp alt, men noen ganger blir det en liten slomp igjen i kasserollen. Isteden for å kaste den kan man fint bruke den i brøddeigen. Her er et godt hverdagsbrød lagd med havregrøt og solsikkekjerner.

Ingredienser:

  •  7 dl vann
  • 25 g gjær
  • 1 dl solsikkekjerner
  • 2 dl kruskakli
  • 1-3 dl rester av havregrøt
  • 3 ss nøytral olje
  • 1-2 ts salt
  • 1 ts sukker
  • 2 dl sammalt hvete grov
  • 7 dl sammalt hvete fin evt. fullkorn hvetemel
  • ca 7 dl hvetemel (justeres etter hvor mye grøt man har hatt i. 3 dl grøt=7 dl hvetemel)

Framgangsmåte:

1. Bland sammen solsikkekjerner, kruskakli, sammalt hvete, sukker, olje og havregrynsgrøten i lunket vann sammen med gjæra.

2. Tilsett det meste av melet.

3. Elt deigen i maskinen til den blir glatt og smidig. Ha i salt mot slutten og elt dette godt inn. 4. La deigen ligge i eltebollen, dekk til med plast/ klede og la deigen hvile i ca. en time. 5. Bak ut to brød. Ha brødene i to smurte brødformer evt. på et bakepapirkledd stekebrett. 6. Dekk over brødene med et klede, og la brødene heve til ca. dobbel størrelse (i romtemperatur). Dette tar ca. 1 time. 7. Forvarm ovnen til 250 °C. Sett inn brødene, og stek i 10 minutter. Senk tempraturen til 225 grader og stek videre i 25 minutter. 10. Avkjøl brødet på rist. Tips: Om du ønsker å dekorere brødet kan du strø over litt mel, evt. pensle med litt vann og strø havregryn over.

IMG_7078.JPG