Smedstuas havrebrød


For en stund siden sendte jeg inn et bidrag til en brødoppskriftskonkurranse i regi av opplysningskontoret for Brød og Korn. Oppskriften på Havrebrød ble trukket ut som 1 av 6 finaleoppskrifter. Bakerlandslaget stod for prøvebaking og vurde
ring. Jeg vant ikke denne konkurransen, men gøy å være blandt finalistene. Har du lyst til å prøve deg på havrebrødet finner du oppskriften her.

Bildet er hentet fra Opplysningskontoret for brød og korn.

10274331_10152055675871426_6820494528805795600_n

SMEDSTUAS HAVREBRØD

Et godt, grovt og rundt brød bakt med fullkornshvete og havre.

INGREDIENSER

  • 4 dl vann
  • 4 dl sammalt hvete, fin (eller fullkornsmel)
  • 3 ss havrekli
  • 1 dl havregryn , lettkokt
  •  pk tørrgjær (eller 16–17 gram fersk gjær)
  • ½ ts salt
  • 1 ts honning
  • 2 ss soyaolje eller rapsolje
  • 2 dl hvetemel

SLIK GJØR DU

1. Bland sammalt hvete, havrekli og havregryn i vannet, og la stå i ca. 20 minutter.

2. Tilsett resten av ingrediensene.

3. Elt deigen i maskinen til den blir glatt og smidig.

4. La deigen ligge i eltebollen, dekk til med plast/ klede og la deigen hvile i ca. en time.

5. Legg deigen på bordet, og form til et rundt brød.

6. Legg det runde brødet på en stekeplate m/ bakepapir. Pass på at «skjøten» kommer på undersiden.

7. Dekk over brødet med et klede, og la brødet heve til ca. dobbel størrelse (i romtemperatur). Dette tar ca. 1 time.

8. Strø litt mel over brødet, og bruk en skarp kniv til å skjære et «rutenett» i brødet. Ikke skjær for dypt i brødet.

9. Forvarm ovnen til 250 °C. Sett inn platen med brødet, og senk temperaturen til 220 °C. Stek brødet i ca 35 minutter.

10. Avkjøl brødet på rist.

Tips: Istedenfor å dekorere brødet med mel, kan du evt pensle med litt vann og strø havregryn over.

  • Tid: over 60 min
  • Vanskelighetsgrad: middels
  • Porsjoner: 1

20140322-170053.jpg