Enkelt grovbakstbrød

Et godt hverdagsbrød.

20140225-195016.jpg

 

  • 3dl vann
  • 25 gr gjær
  • 1/2 ts salt
  • 1 ss nøytral olje
  • 4 dl grovbakstmel
  • Hvetemel til passe deig

Varm vann til ca 37 grader. Ha i gjær og  salt. Rør så gjæra løser seg opp. Ha i grovbakstmelet.

Kjør deigen i en kjøkkenmaskin og ha i  litt hvetemel til deigen blir passe om det er nødvendig. Den skal være litt klissete. Nesten løsne fra kanten på bakebollen. La deigen gå i minst 5 min i maskinen. Da har nok deigen løsnet fra kanten. Om ikke, ha i bittelitt mer mel.

La deigen heve under et klede i 60 min.

Strø litt mel over deigen. Brett deigen til et rundt brød uten å bake inn for mye mel. La melet være på utsiden av deigen. Legg brødet på en plate med skjøten ned, dryss på litt mer mel og legg over et klede. La det heve i ca 60 min gjerne mer.

Ta en skarp kniv og gjør forsiktig et snitt i brødet. Trenger ikke være så veldig dypt. Pass på så ikke lufta går ut av brødet. Dryss evt på litt mel før du setter brødet inn i ovnen.

Forvarm stekovnen til 250 grader. Senk tempraturen til 225 grader når du setter inn brødet.. Stek brødet i ca 35 min. Synes du brødet blir for mørkt i skorpa kan du fint senke tempraturen litt underveis i stekeprosessen.

Tips for å finne ut om brødet er stekt: Bank på brødet. Høres det hult ut er det ferdig.

Avkjøl på rist.

Oppbevar brødet i et klede om du vil bevare den sprøe skorpa.

Om du vil ha to brød dobler du bare oppskrifta og lager to avlange brød på samme stekebrett.

 

20140225-195027.jpg

20140225-195039.jpg